AKADEMİK DERSLER
IB
AP
SAT
A LEVEL
IMAT
LNAT
ACT
BMAT
UKCAT
GRE
GMAT

IB (International Baccalaureate) Programı

Uluslararası Bakalorya Organizasyonu, İsviçre’nin Cenevre şehrinde 1968 yılında ticari olmayan bir organizasyon olarak ortaya çıktı. Kurulduğu günden itibaren Dünya çapında tanınmış bir eğitim programıdır. Uluslararası Bakalorya programının amacını üniversite veya lise eğitimine kendi ülkesi haricinde başka bir ülkede devam eden öğrencilerin uluslararası ortak bir müfredat programı dahilinde eğitimlerine devam edebilmeleridir.

IB Programı genç yaş kategorisi (16-19 yaş) için dizayn edilmiş, zengin içerikli bir programdır. Bu program üniversite öncesi 2 yıllık bir eğitim maratonudur. Programa dahil olan öğrenciler bitirme sınavlarında başarılı oldukları takdirde IB diploması almaya hak kazanırlar. IB programını Pre-IB olarak da bilinen hazırlık yılını da dahil ederek 3 yıllık bir program olarak düşünmek gerekmektedir.

IB programı geniş kapsamlı bir eğitim programı olduğu için sınavlar dışında bitirme tezi, bilgi kuramı ve yaratıcılık, etkinlik ve hizmet gibi alanlarda da program dahilinde öğrecilerden mezuniyet öncesi belli başlı koşulların yerine getirilmesini talep eder.

Uluslararası Bakalorya sisteminden 32 ila 42+3  puan arasında puanla mezuniyet alan öğrenciler Bakalorya programı mezuniyetini tanıyan üniversitelerde eğitim almaya hak kazanabilirler. Bununla birlikte bazı üniversiteler mezuniyet puanı dışında öğrencilerden high level, standart level alanlarında bazı barajların aşılmasını bekleyebilmektedirler.


AP (Advanced Placement) Programı

Advanced Placement dünya çapında geçerliliği olan bir programdır ve SAT’yi düzenleyen Collage Board tarafından düzenlenmektedir. Program Amerika Birleşik Devletleri merkezlidir.  AP programı bütün olarak 2 yıl süren bir müfredattır. AP programını tamamen bitirebilir veya ilgilendiğiniz derslerin sınavlarını verebilirisiniz. Örnek vermek gerekirse sanat alanında bir üniversite bölümü okumak istiyorsanız AP programına dahil olan sanatla ilgili dersleri başarıyla vermeniz sizin üniversiteye kabul sürecinde kararlılığınızı, bilgi, birikim ve donanım seviyenizi ispat edecektir.


SAT

SAT, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve  bazı Avrupa ülkelerinde üniversite eğitimi almak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. AP programını düzenleyen College Board SAT sınavlarını da düzenlemektedir.

SAT sınavı ABD dışındaki ülkelerde bir yıl içerisinde 6 kere yapılmaktadır. Sınava birden çok kere girmek mümkündür.

Sat sınavı temel olarak iki kısımdan oluşmaktadır:

  • Okuma-Yazma Ölçme
  • Matematik bilgisi ölçme

A Level

A Level programı ağırlıklı olarak Büyük Britanya bazlı eğitim sistemine dahil olan okullara yerleşmeyi planlayan öğrencileri ilgilendiren bir programdır. İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin yükseköğretim kurumları A Level programını tanımaktadır.

Çok ayrıntılarına girmeden bilgi vermemiz gerekirse A Level programı da IB programı gibi 16 ila 19 yaşındaki öğrencilere sunulan bir eğitim programıdır ve 2 yıl sürmektedir.

A Level programının en önemli avantajı Foundation Year denilen zorunluluğu ortadan kaldırmasıdır. Zira İngiltere’deki yüksek eğitim kurumları Türkiye denkliklerini tam olarak tanımayıp öğrencileri geçiş süreci eğitimi olarak özetleyebileceğimiz Foundation Year’a tabi tutmaktadır. Eğer A Level sürecini tamamlamadan İngiltere’de eğitim almak isterseniz ve Foundation Year eğitimini alırsanız Cambridge, Oxford gibi çok köklü ve meşhur okullarda öğrenim göremezsiniz. Çünkü bu tarz okullar A-Level veya IB denklikleri istemektedir.


IMAT

IMAT’nin açılımı International Medical Admission Test şeklindedir. Bu sınava İtalya’da ingilizce tıp eğitimi almak isteyen adayların girmeleri gerekmektedir.

IMAT sınavına girmek için lise mezunu olmak, Türkiye’de yapılan iki basamaklı ÖSYM sınavlarının ikisinde barajı geçmiş olmak ve ön kayıt işlemlerini tamamlamak yeterlidir. Bunların dışında herhangi bir şey; IELTS yeterliliği gibi şartlar talep edilmemektedir.

IMAT, her yıl eylül ayının ikinci haftasında yılda bir kere olmak üzere gerçekleştirilir.


LNAT

LNAT sınavı Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de hukuk, kamu yönetimi, ekonomi gibi bölümlerde eğitim almak isteyen kişilerin girmesi gereken bir sınavdır. LNAT’nin açılımı da zaten The Law National Aptitude Test’dir.

LNAT sınavı A ve B kısmı olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. A kısmında 12 metin yer alır, her metin için 3 veya 4 soru mevcuttur. Toplamda 42 çoktan seçmeli soru için tanınan vakit 95 dakikadır.

LNAT sınavının B bölümünde ise sınava giren öğrenciler için hazırlanmış 3 essay yani makale sorusu bulunmaktadır.


ACT

ACT (American Collage Testing) sınavı da SAT (Scholastic Assessment Testing) gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversiteye yerleşmek için girebileceğiniz bir sınavdır. ACT ve SAT sınavları ABD dışında Kanada’da da pek çok okul tarafından tanınmaktadır. Öğrencilerin ACT ve SAT arasında seçim yapmadan önce dikkat etmeleri gereken husus girmek istedikleri okulun kabul şartlarıdır. Bazı okullar sadece SAT sınavını kabul ederken bazıları hem ACT hem de SAT sınavını kabul edebilmektedir.

ACT ve SAT arasında zorluk kıyası yapılması doğru değildir. ACT sınavı SAT sınavından daha kolay veya zor denemez. Sınav tercihini belirleyecek olan öğrencinin yetenekleri olacaktır. Bazı öğrenciler ACT’ı kendilerine daha uygun bulmaktadır. ACT’da 4 temel bölüm yer almaktadır:

  • İngilizce
  • Okuma
  • Matematik
  • Bilim (Fen) 

ACT sınavında çıkan sorular çoktan seçmelidir ve toplamda 215 soru yer alır. Soru dağılımı ise şu şekildedir:

  • 75 adet İngilizce Sorusu
  • 40 adet okuma-anlama sorusu
  • 60 adet matematik sorusu
  • 40 adet fen sorusu

BMAT

Biomedical Admissions Test (BMAT), İngiltere’de tıp, diş hekimliği, veterinerlik, biyomedikal ve benzeri bölümlere başvuru yapmayı düşünen öğrenciler için uygulanan bir giriş sınavıdır.

BMAT Cambridge tarafından geliştirilmiştir. İngiltere, İspanya, Macaristan, Hırvatistan, Singapur ve Hollanda gibi bazı ülkelerde yer alan üniversiteler başvuru şartlarında BMAT sınavını tanımaktadır.

BMAT sınavı 3 bölümden oluşur ve 2 saatte tamamlanır. Bir saatlik kısmı genel yetenek ve beceri olarak özetleyebileceğimiz çoktan seçmeli sorulardan oluşur. Buna ek olarak bilimsel bilgileri ve uygulamaları test eden 30 dakikalık bir bölüm ile yine 30 dakikalık yazma yeteğini ölçen bir bölüm daha vardır.


UKCAT

UKCAT, açılımı Birleşik Krallık Klinik Yetenek Testi olan ve Britanya genelinde bir çok üniversitede Tıp bölümü başvurularında kabul edilen yeterlilik sınavıdır. Her yıl Temmuz ve Ekim aylarında Pearson Vue merkezlerinde bilgisayar başında yapılmaktadır.

UKCAT sınavı  test içeriği şu şekildedir:

Sözlü muhakeme 44 Soru 22 Dakika
Karar Alma 29 Soru 32 Dakika
Sayısal Muhakeme 36 Soru 25 Dakika
Soyut Muhakeme 55 Soru 14 Dakika
Durumsal Muhakeme 69 Soru 27 Dakika

 


GRE

GRE (The Graduate Record Examination), ETS (Educational Testing Service) tarafından düzenlenmektedir. GRE sınavına ingilizce eğitim veren üniversitelerde mühendislik ve sosyal bilimler gibi alanlarda yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen öğrenciler tarafından tercih edilen dünyanın en yaygın sınavlarından biridir diyebiliriz. Son dönemlerde GMAT’ı başvuru koşulu olarak isteyen programlar dahi GRE sınavını tanımaya başlamıştır.

GRE Genel Testinde eleştirel düşünme ve analitik yazma becerisi, sözlü muhakeme ve sayısal muhakeme test edilir. GRE sınavı bilgisayar tabanlı olarak gerçekleşmektedir. Eğer bulunduğunuz ülkede bilgisayar alt yapısısı yeterli değilse sınav kağıt-kalemle de yapılabilmektedir.

 


GMAT (Graduate Management Admission Test)

GMAT (Graduate Management Admission Test) Sınavı GMAC yani Graduate Management Admission Council tarafından yönetilen ve Pearson Vue’in gerçekleştirdiği bir sınavdır.

GMAT sınavı lisansüstü eğitim almak isteyen öğrencilerin İngilizce ve matematik yeteneklerini ölçen bir sınavdır. GMAT sınavları bilgisayar tabanlı olarak gerçekleştirilir ve sınav sonuçları 5 yıl geçerliliğini korur.

Dünya çapında çok meşhur işletme MBA bölümleri GMAT talep etmektedir. Bölümlerin belirlediği GMAT taban ve tavan puanları genelde olmamaktadır, bunun yerine okula kabul edilen öğrencilerin ortalama puanları baz alınmaktadır.


DİL DERSLERİ
IELTS
TOEFL
DELF
DALF
DSD

IELTS

IELTS, Dünya’nın en bilinen ve geçerliliği en yüksek sınavlarından biridir. Kendi ülkesinde veya başka bir ülkede İngilizce eğitim alacak öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini kanıtlamak veya mecburi İngilizce derslerinden muafiyet sağlamak amacıyla sıkça başvurdukları sınavlardan biridir. Eğitim hayatına ek olarak iş hayatında da resmi yeterlilikler, ehliyetler ve sertifikalar için IELTS puanına ihtiyaç duyulabilmektedir.

IELTS (International English Language Testing System) sınavına bilgisayar tabanlı veya kağıt kalemle girebilirsiniz. Bu sizin tercihinize kalmış. Sınavda dinleme, okuma, yazma ve konuşma olmak üzere İngilizce yeterlilik alanında bütün yetenekleriniz test edilir.


TOEFL

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) 1964 yılından beri düzenlenen Uluslar arası İngilizce Seviye ölçüm sınavıdır. TOEFL Amerika Birleşik Devletleri merkezli olarak çıkmış ancak standartları tüm dünya tarafından kabul görmüştür. Dünyanın pek çok yerinde İngilizce eğitim almak isteyen öğrenciler olmak üzere yabancı ülkelerde çalışmak veya vatandaş olmak isteyen kişilerin sıkça başvurduğu bir sınavdır. Dünya çapında geçerliliği mevcuttur.

TOEFL sınavı okuma, dinleme, yazma ve konuşma olmak üzere İngilizce’nin hakim olduğu bir alanda bütün ihtiyaçların sağlanıp sağlanamacağını tespit eden ve bu tespiti puanlandıran bir sınavdır.


DELF

DELF (Diplôme d’Études en Langue Française) diploması Fransızca beceri seviyenizin ölçülmesi sonucunda elde edeceğiniz uluslararası geçerliliği olan bir diplomadır. DELF ölçüm standartları A1-A2-B1-B2 olmak üzere dört seviyeyi kapsar. Ayrıca yaş gruplarına göre DELF türü değişmektedir:

  • Yetişkinler için DELF
  • 8-12 yaş grubu için DELF Prime
  • 13-17 yaş grubu için DELF Junior
  • Fransız Lisesi öğrencileri için DELF Scolaire

DALF

DALF sınavı akademik ve ileri düzey Fransızca gerektiren işlerle meşgul kişiler tarafından ihtiyaç duyulan bir belgedir. Zira DALF, DELF’in devamı olarak Fransızca C1 ve C2 seviyelerini ölçer.


DSD

DSD, Almanya Federel Cumhuriyeti’nin resmi dil diplomasıdır ve alanında tektir. Bütün dünyada Almanca dilbilgisi yeterliliği isteyen kurumlar tarafından kabul edilir. DSD kısaltmadır ve açılımı şu şekildedir: Deutsches Sprachdiplom der Kultusministerkonferenz.

DSD iki kademelidir. Eğer DSD I sahibi iseniz Almanya’daki üniversitelerde üniversite bünyesinde yükseköğrenime başlamadan hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Bunun dışında DSD II yeterlilik belgeniz varsa Almanya’da bir üniversitede eğitime başlayabilirsiniz.

DSD de tıpkı diğer dil yeterlilikleri gibi iş, kariyer ve göçmenlik alanlarında da Almanca merkezli girişimlerde bulunacak kişilere önemli avantajlar sağlamaktadır.